seo

Nyheter

2009-05-16

Bygger nytt företag här, ursäkta röran

SEO

Att synas på nätet är viktigt då det idag är en naturlig punkt för många att söka information på. DL IT Konsult hjälper er att synas bättre på nätet och öka era intäkter. Det är viktigt att bygga upp sin webbsida rätt så att den rankas högt av sökmotorerna. Ens rankning hos sökmotorenra kan faktiskt vara så viktig att den avgör om ett företag lyckas eller inte. Hur ofta har du själv klickat på en företagslänk du hittat på sidan 43 i träfflistan? Har du ens tittat på sidan 43?

Vi vill vara mycket tydliga med att SEO är något som man kan göra själv. Det finns gott om böcker skrivna så att oinvigda kan lära sig relativt bra. Dock tar det tid och kan vara mycket tidsödande arbete på en redan existerande sajt. Men har man tiden och önskan att sätta sig in i det så går det. Nedan följer i så fall lite tips ifrån Google om saker att tänka på när ni utvecklar er sajt. Har ni mycket annat på ert bord eller känner ni av andra anledningar att ni skulle behöva hjälp att hamna högre på listorna så är ni välkomna att höra av er.

När webbsidan är klar

Riktlinjer för design

 • Skapa en webbplats med tydlig hierarki och tydliga textlänkar. Varje webbsida bör vara tillgänglig från minst en statisk textlänk.
 • Ge dina användare en webbplatskarta med länkar som pekar på de viktiga delarna på din webbplats. Om webbplatskartan innehåller fler än 100 länkar kan det vara bra att dela upp den på två separata sidor.
 • Skapa en användbar och informationsrik webbplats och skriv webbsidor som tydligt och korrekt beskriver innehållet.
 • Fundera över vilka ord som användarna kommer att skriva för att hitta dina webbsidor och se till att dessa ord faktiskt finns på webbplatsen.
 • Sträva efter att använda text i stället för bilder vid visning av viktiga namn, länkar och viktigt innehåll. Googles sökrobot känner inte igen text i bilder.
 • Kontrollera att <title>-element och ALT-attribut är beskrivande och korrekta.
 • Kontrollera om det finns trasiga länkar och se till att HTML-koden är korrekt.
 • Om du vill använda dynamiska webbsidor (d.v.s. en webbadress som innehåller ett frågetecken (?) bör du tänka på att inte alla sökrobotar genomsöker dynamiska sidor. Det hjälper om parametrarna är korta och få.
 • Håll antalet länkar på en webbsida på en rimlig nivå (färre än 100).

Tekniska riktlinjer

 • Använd en textwebbläsare som t.ex. Lynx för att granska din webbplats, eftersom många sökmotorer ser din webbplats som Lynx skulle göra. Om funktioner som JavaScript, cookies, sessions-id:n, ramar, DHTML eller Flash hindrar dig från att se hela din webbplats i en textwebbläsare, kan också sökrobotar ha problem när de genomsöker din webbplats.
 • Se till att sökrobotar kan genomsöka dina webbplatser utan sessions-id:n eller argument som spårar deras väg genom webbplatsen. Dessa metoder är praktiska när du vill spåra ett enskilt användarbeteende men sökrobotarnas åtkomstmönster är helt annorlunda. Om du använder dessa metoder kan det hända att din webbplats inte indexeras helt och hållet, eftersom sökrobotarna eventuellt inte kan sålla bort webbadresser som ser annorlunda ut men som faktiskt leder till samma webbsida.
 • Se till att webbservern har stöd för HTTP-rubriken If-Modified-Since. Med denna funktion kan webbservern informera Google om innehållet har ändrats sedan vi genomsökte webbplatsen senast. Om du använder denna funktion sparar du både bandbredd och diverse kostnader.
 • Använd filen robots.txt på din webbserver. Denna fil informerar sökrobotarna om vilka kataloger som det går eller inte går att söka igenom. Se till att filen är aktuell för din webbplats så att den inte av misstag blockerar sökroboten Googlebot. På http://www.robotstxt.org/wc/faq.html kan du läsa mer om hur du kan ge robotar instruktioner när de besöker din webbplats. Du kan testa din robots.txt-fil för att kontrollera att du använder den på rätt sätt med hjälp av analysverktyget för robots.txt som finns i Googles verktyg för webbansvariga.
 • Om ditt företag skaffar ett innehållshanteringssystem bör du kontrollera att systemet kan publicera innehållet så att sökrobotarna kan genomsöka din webbplats.
 • Använd robots.txt när du vill hindra genomsökning av sökresultatsidor eller andra automatiskt genererade sidor som inte har något värde för användare som kommer från sökmotorer.
 • Testa din sida så att du vet att den visas korrekt i olika webbläsare.

Riktlinjer för kvalitet

Dessa riktlinjer för kvalitet omfattar de vanligaste typerna av missledande och manipulativa beteenden, men Google kan svara negativt också på andra vilseledande tillvägagångssätt som inte listas här (t.ex. att lura användare genom att registrera felstavningar av välkända webbplatser). Utgå inte från att Google godkänner andra vilseledande tekniker bara för att de inte visas på den här sidan. Webbansvariga som väljer att följa andemeningen i de grundläggande principerna kommer att kunna ge användare en mycket bättre upplevelse och därmed få bättre rankning än sådana som försöker hitta kryphål som de kan utnyttja.

Om du misstänker att en annan webbplats bryter mot Googles kvalitetsriktlinjer kan du anmäla webbplatsen på https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=sv. Google föredrar att utveckla skalbara och automatiserade lösningar på problem och vi strävar efter att undvika manuell bekämpning av webbspam. Vi använder dessa spamrapporter till att skapa skalbara algoritmer som känner igen och i framtiden blockerar spamsidor från att hamna i vårt sökindex.

Riktlinjer för kvalitet - grundläggande principer

 • Skapa sidor som främst är till för användare, inte för sökmotorer. Lura inte användarna och visa dem inte ett annat innehåll än vad du ger sökmotorerna (så kallad "cloaking").
 • Undvik att använda knep för att förbättra rankningarna i sökmotorn. En bra regel är att fundera över hur det skulle kännas att berätta om vad du har gjort för en konkurrerande webbplats. Ett annat användbart test är att ställa dig själv frågan "Hjälper detta mina användare? Skulle jag göra detta om det inte fanns sökmotorer?"
 • Delta inte i länksystem som är avsedda att öka rankningen för din webbplats eller ditt PageRank-värde. Undvik i synnerhet länkar till webbspamsidor eller "dåliga områden" på nätet eftersom din egen rankning kan påverkas negativt av dessa länkar.
 • Använd inte obehöriga program när du skickar sidor, kontrollerar rankningar o.s.v. Sådana program förbrukar datorresurser och bryter mot våra Användarvillkor. Google rekommenderar inte att du använder produkter som WebPosition Gold™ som skickar automatiska eller programmerade frågor till Google.

Riktlinjer för kvalitet - specifika riktlinjer

Om du kommer fram till att din webbplats inte följer riktlinjerna kan du ändra så att den gör det och sedan skicka in webbplatsen för omprövning.

Vill ni veta mera? Kontakta oss på 0708 - 80 98 93 eller info@danielliljeberg.se

Företagsinformation

Du som kund skall inte behöva betala för något annat än kompetens och kvalietet. Dyra lyxkontor i centrala Stockholm och en armada av arbetare som du aldrig kommer utnyttja är inget du borde stå för.

Läs mer om vår filosofi, hur DL IT Konsult jobbar och hur vi uppstod. DL IT Konsult's filosofi.

Adress

DL IT Konsult
Gyllenskepps väg 19
370 30 Rödeby (Strax utanför Karlskrona)

E-post

info@danielliljeberg.se

Telefon

0708 - 80 98 93

Bankgiro

Bg: 4030763

Organisations nummer

800921-3318

Momsnr

SE800921331801